Kaffetrakteren freste
iltert på kjøkkenbenken, og sakte men sikkert begynte glasskolben å
fylles med svart væske samtidig som duften av nytraktet kaffe spredte seg i den lille leiligheta. Å bevitne vannets ferd fra vannbeholderen til
kolben var hypnotiserende, og en fin måte å slå ihjel
noen minutter på en ellers begivenhetsløs søndagsmorgen. Hvis man
likevel skulle oppleve dette som kjedelig kunne man bestandig ta en
titt ut kjøkkenvinduet, og se hvordan menneskemengden som bestandig
befant seg der ute surret rundt som en flokk med maur. Hvor var de på
vei? Trolig til jobben, butikken eller kanskje hjem til sitt eget lune
rede etter en vill one-night stand? I morgentimene var det iallfall
alltid liv der ute, kanskje med unntak av søndagene som alltid hadde
noe døsig over seg. Det å betrakte verden fra sitt eget lille
kjøkken og samtidig dikte opp historier om menneskene der
ute, var også et slags tidsfordriv. Før man visste ordet av det var kaffen klar
til å nytes. Som alle kaffedrikkere er klar over, smaker kaffen best
når den er rykende fersk og såvidt har nådd å oppholde seg i
kolben før den transporteres videre til en kaffekopp. For ytterligere å heve smaksopplevelsen og dempe den noe bitre kaffesmaken,
valgte Erik tradisjonen tro å helle en desiliter med melk i bunnen
av kaffekoppen før han lot kaffen gjøre sitt inntog. Resultatet ble
en beigeaktig væske, og ikke før hadde fusjonen skjedd nippet han
til kaffekoppen, og svelget unna. «Ahhhh...» Nervesystemet kviknet
umiddelbart til, øynene liksom åpnet seg ordentlig for første gang
og en følelse av velvære og optimisme oppsto i han. Kaffens
mirakuløse makt. Kombinasjonen kaffe og dusj var uslåelig de
dagene man følte seg helt overmannet av trøtthet, og følte seg
bundet til senga av usynlige lenker. Ikke overraskende utspilte denne
kampen mot trøttheten og apatien seg i hjernen så å si hver dag.
Likevel ble den aldri lettere, noe som også fungerte som en konstant
påminnelse om at påstanden «Jo oftere du gjør det, desto lettere
blir det» ikke holdt vann overhodet. Iallfall ikke når det handlet om å bekjempe morgentrøttheten. Det beste med morgenen måtte være det kvarteret Erik tilbrakte foran PC-en hvor han leste hva som hadde utspilt seg i den store verdenen i løpet av natta, samtidig som han supte i seg den ferske kaffen.
Kaffen lyktes kanskje i å vekke nervestystemet til liv, men man ville jo helst se presentabel ut også. Derfor var fase to å kle av seg, forflytte seg til badet og stille seg under dusjen. De varme vanndråpene kom
fossende ut av dusjhodet, og han bevegde seg instinktivt litt lenger
bakover før han lot vannet sildre ned langs kroppen hans. Han grep
flasken med dusjgele, såpet inn kroppen sin med omhu og lot til sist
vannet vaske vekk urenhetene fra i går. Å dusje så tidlig på
morgenen var slitsomt iblant, spesielt etter en natt med fragmentert
søvn, men det var likevel å foretrekke fremfor kveldsdusjer av den
enkle grunn at man etter å ha ligget i senga hele natta gjerne
våknet med bustete hår og trøtte øyne. Dessuten tok det jo ikke
så lang tid før det utviklet seg svettelukt under armene heller.
Ved å dusje om morgenen fikk man kontroll over hårets opprør
samtidig som man kviknet litt til selv om det naturligvis var umulig
å bli kvitt de blodskutte øynene. Vann er noe vi tar som en
selvfølge, men i enkelte avkroker i verden betraktes det som en
verdifull ressurs på lik linje med penger hos oss. Dette var også en av grunnene til at Erik sjelden
tillot seg å stå under dusjen i lenger enn fem minutter. Kroppen
hans var spinkel, og skallen hans var ikke akkurat frodig, og en lang
dusj var derfor uberettiget. Etter noen minutter stoppet han derfor vannstrømmen, tørket
kjapt gulvet, før han grep et håndkle. Etter å ha tørket hver
krik og krok av kroppen med favorittfrotehåndkleet sitt var det bare
å begynne å tenke på hvilke klesplagg som skulle pryde kroppen
hans i dag. Først deretter kunne han ta fatt på siste del av morgenrutinen; frokosten.
Det bar med andre ord inn på kjøkkenet igjen. Denne gangen for å oppspore føde. Det var en
nødvendig, men ikke veldig fascinerende del av morgenrutinen hans.
Brødet ble bestandig oppbevart i fryseren for å forhindre at det skulle bli hardt eller gå ut på dato. Ved å ta ut det
nødvendige antallet brødskiver hver morgen, vanligvis to, og la de
oppholde seg i romtemperatur i 20-30 minutter, var man garantert
ferskt brød hver morgen. Når brødskivene var myke og saftige igjen
gjensto det bare å smøre dem, og legge på salami og ost. Det var
med andre ord ikke snakk om noe herremåltid bestående av posjerte
egg, bønner, bacon og juice. Det var dog ikke uvanlig at måltidet
ble akkompagnert av en skål med müsli og yoghurt. Til sammen
utgjorde dette beskjedne måltidet brenselet for de første timene av
dagen. Det hadde fungert ypperlig i lang tid, og det fantes derfor
ingen grunn til å endre på vanene. Kanskje med unntak av müslien
som kostet litt i meste laget, trolig på grunn av at den var
Fairtrade-merket. Når frokosten var klar, kunne Erik endelig benke seg seg foran PC-en igjen for å surfe og se på korte videosnutter (intervjuer hørte til favorittene). Det føltes lettere å fordøye frokosten når man hadde noe å se på samtidig som man tygget maten. Slik fortonet de fleste morgenene seg, og det var heller ingen dårlig måte å tilbringe den første timen av dagen på. Etter en slik hyggestund -- om man nå kan betegne den som det -- var det dessuten lettere å dra på jobb. Erik visste å sette pris på morgenenrutinen sin, og sørget derfor alltid for å reservere tid til den.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar